You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Se încarcă...

Proiecte

VIOLETA DUMITRA RADU –  PRIMAR BRASOV
PROIECTE PROPUSE SI VIZIUNEA  DESPRE BRASOV
TRAIESTE FRUMOS IN BRASOV!


CINE SUNT?

            Sunt mama, am crescut in acest oras 4 copii. Sunt antreprenor, vin din sectorul industrial, cu o experienta de management, atat in tara cat si in strainatate. Sunt manager de meserie. Am  activat si activez in mai multe industrii si servicii, prima si ultima industrie draga mie – fashion- unde la varsta de 16 ani am devenit model si unde am invatat ce inseamna FRUMOSUL. In acelasi timp, m-am specializat in industria usoara si actualmente am o fabrica, unde lucram pentru unele dintre cele mai mari branduri din lume. Am trait, muncit si studiat in mai multe tari precum Olanda, Statele Unite ale Americii, Italia. In toate aceste tari am invatat cate ceva, iar dupa multi ani m-am intors in tara sa-mi construiesc o afacere. Cu sinceritate  va spun ca m-am intors datorita dorului de parinti, de surori si tara. Imi era dor de tot ce insemna Romania mea si purtam cu mandrie numele de roman in stainatate! Numai cine a fost plecat din tara cunoaste acest DOR…

            Iubesc arta, frumosul in toate formele ei - de la teatru pana la muzica, pictura, sculptura, film, fashion, arhitectura, design etc.

           Imi plac oamenii ambitiosi si harnici dar mai ales cei care fac lucruri frumoase.

           Privesc cu admiratie un muncitor dedicat meseriei lui si apreciez o femeie de serviciu care isi face munca cu daruire. Imi place mintea unui inginer, am mare respect pentru  educatori  si pentru multe alte meserii.

         “Mai bine sa faci ceva care sa fie criticat, decat sa nu faci nimic si sa critici pe ceilalti”!

Mi-as dori sa traiesc in tara mea asa cum am trait pe coasta Adriatica, in oraselele medievale, unde orice loc avea o poveste, era bine organizat si erai inconjurat de tot ce inseamna frumos.

Mi-as dori ca tot ce am invatat in aceste tari, de la business, la industrie, la turism etc., sa transpun in Brasov prin actiuni pe termen lung, ca brasovenii sa traiasca frumos si sanatos.

Imi doresc sa colaborez cu oricine are o minte agera si doreste sa faca ceva trainic pentru  acest oras.

Stiu ca pentru indeplinirea  visului meu este nevoie de multa munca, pricepere, determinare si ce este cel mai important, energie.

Doresc sa ma implic! Cu experienta activitatii manageriale, am capacitatea de a face ceva bun in acest oras, voi colabora cu specialisti, astfel incat sa aduc Brasovul acolo unde ar trebui sa ii fie locul. Cel mai frumos, curat, inteligent si plin de viata oras din Romania!

Orasul nostru are multe probleme, insa dorinta este de a ma implica si a gasi solutii la toate acestea, este ferma. Cu voia lui Dumnezeu vom reusi sa ne implicam in construirea unei Catedrale Ortodoxe in Brasov.

Lumea a evoluat si suntem toti in schimbare. Virusul Covid 19 ne-a scos din zona noastra de confort si ne-a dat noi provocari.

Iata-ma pe mine in aceasta postura de a-mi dori sa schimb in bine viata mea, a familiei mele si a locuitorilor acestui oras. Este pentru prima oara cand ma implic politic. Am fost activa in mai multe asociatii care au luptat pentru binele omenirii si de fiecare data cand am avut success, am radiat de bucurie ca am contribuit si eu cu ”ceva” pentru ca aceasta lume sa fie mai buna.

 

Ø CULTURAL

             Orasul Brasov ar trebui sa fie mai ”viu”. Impreuna cu echipa mea dorim sa punem bazele unui festival de muzica denumit “FESTIVALUL CETATII” unde sa implicam prezenta unor trupe de muzica de talie nationala si internationala, de teatru, divertisment, atat pentru localnici cat si pentru turisti.

            Doresc sa initiez cel mai cool festival de jazz “Brasov - Dracula Festival Jazz” asa cum am vazut in Umbria, iar toate strazile centrului sa fie animate de dansatori, de turisti din toate colturile lumii si toti oamenii sa se bucure de muzica si atmosfera stylish.

            JUNII  - un eveniment unic pe glob! In jurul acestui eveniment propunem minim doua saptamani de evenimente din traditia stramoseasca a acestora.

           In Poiana Brasov sa organizam un festival de tip NeverSea sau Untold cu denumirea de “Rhythmic  Kronstadt”.

           In “Centru’ vechi” viata sa fie animata si sa se apropie de atmosfera din centrul marilor orase, cu orare prelungite (dupa ce pandemia de coronavirus se va sfarsi).

           Brasovul se preteaza pentru festivaluri medievale pe toata durata verii.

           Sarbatorile de iarna sa se desfasoare la Brasov in perioada 1 decembrie - 30 ianuarie,  cu  organizarea unor actiuni, evenimente, pentru zona turistica si Poiana Brasov.

 

Ø SANATATE

             Imi doresc sa construim un performant Spital Universitar, unde studentii sa aiba posibilitatea sa se specializeze,  iar calitatea serviciilor medicale sa fie de anvergura.

             De asemenea, sa punem accent pe PREVENTIE. Preventia salveaza vieti! Sanatatea pe primul loc! Ne dorim infiintarea unui “Centru de sanatate si terapii alternative medicinei alopate”. Aici, sa activeze cele mai bune terapii holistice in care sa se practice medicina integrativa cu tratamente non-invazive, iar pacientului sa i se trateze cauza si nu simptomele. Un Centru de Sanatate construit in natura, unde omul sa se deconecteze de la stres si probleme.

Seniorii sunt cei care ar trebui sa beneficieze mai usor de aceste metode, sa  le imbunatatim calitatea vietii. Pentru aceasta, propun infiintarea unui “Centru de intalnire si socializare”, cu dans si voie buna. Parintii si bunicii nostri au dreptul la o viata mai buna, ei sunt oamenii ce au muncit si dupa o varsta poate nu isi mai gasesc rostul, se imbolnavesc, de multe ori din cauza lipsei de viata sociala si a problemelor curente. Ori, prin terapia dansului, a socializarii, intarim calitatea vietii oamenilor care au pus umarul la construirea acestei societati si care de multe ori au facut mari sacrificii pentru cresterea generatiilor, meritand din plin o viata mai buna. Latura umanista ne face sa ne indreptam catre nevoile acestor oameni.

Spatiile verzi, o problema actuala a Brasovului! Nu sunt parcuri suficiente. Este o sarcina imperioasa a gasirii unor solutii pentru a construi spatii verzi pentru brasoveni. Arhitecti-peisagisti vor pune in practica cel mai frumos concept de dezvoltare urbana verde. Voi aborda conceptul de “guerila verde” si voi transforma, unde este posibil, fiecare spatiu abandonat in zona verde, in favoarea epurarii chimice a atmosferei. Prin procesul de fotosinteza, plantele consuma dioxid de carbon si elibereaza oxigen, iar vegetatia are un rol vital in moderarea climatului urban. Noi, in general, traim la nivelul solului si inhalam praf, gaze, impuritati etc. Prin realizarea unor insule de vegetatii, vom crea un climat urban specific de circulatie a aerului, de atragere a prafului si a impuritatilor. In paralel cu epurarea chimica si fizica a atmosferei, vegetatia realizeaza si o epurare bacteriologica. Un alt beneficiu adus de vegetatie il constituie atenuarea fonica.

Spatiul public este o parte esentiala a mostenirii urbane, un element puternic in infatisarea arhitecturala si estetica a orasului, joaca un rol educational important. Este semnificativ din punct de vedere ecologic, este important pentru interactiunea sociala, vine in sprijinul dezvoltarii comunitatii si este incurajator pentru obiective si activitati educative si economice. Ridica nivelul de satisfactie al locuitorilor.

“Dog park” -  numarul de patrupede cu stapan a crescut continuu din 2011, este nevoie de spatii speciale pentru plimbatul cainilor in Brasov,  cu dotari specifice (apa, statii deseuri, echipamente de joaca etc.)  pentru nevoia de miscare, de stimulare mintala si emotionala a animalutelor.

Ø DIGITALIZAREA orasului  Brasov – Smart City –

Prin continuarea digitalizarii orasului vom obtine o calitate net superioara a muncii, atat a administrativului local cat si a cetatenilor. Tu cat timp pierzi la ghisee? Nu ar fi mai simplu sa achiti, sa soliciti, sa depui documente sau cereri online din confortul casei tale? De ce sa mai stam la cozi pentru orice hartie, taxa etc., sa ne plimbam din institutie in institutie si sa ne stresam in conditiile in care exista solutii de digitalizare?! Timpul nostru sa il folosim inteligent si  calitativ! Datorita acestei digitalizari, in Estonia sunt economisiti peste 800 de ani de munca datorati birocratiei in fiecare an. Dureaza cateva minute sa iti completezi declaratiile de impozit sau sa depui documente on-line, o firma poate fi infiintata on-line, sub o jumatate de ora, fara sa fii nevoit sa “plimbi” hartii la diverse institutii. Birocratia in general, in Romania, atinge cote tot mai inalte si reprezinta o piedica in calea realizarii progresului multor activitati in multe domenii. Daca Estonia este tara unde digitalizarea a ajuns atat de departe incat cetatenii pot ajunge doar de trei ori in viata sa semneze hartii la diverse autoritati, precum: casatorie, divort, vanzare-cumparare proprietate, de ce nu am copia sistemul lor si am replica in orasul nostru si chiar in tara?

Orice demers in Smart City trebuie sa inceapa cu un “management smart”. In acest sens, executivul din administratia locala, si anume Primarul (si aparatul sau de specialitate) sau City Managerul sunt primii care ar  trebui sa asigure dezvoltarea comunitatii de servicii publice inteligente si sa explice cetatenilor importanta unei strategii de dezvoltare bazata pe tehnologie.

 

Ø EDUCATIE

Sunt mama! Stiu cat de greu a fost sa imi cresc si sa-mi educ copiii intr-un oras care nu este Family Friendly sau Kid-Friendly.

Alergatul prin oras pentru orice forma de afterschool, sport, balet, activitati extrascolare etc., duce la  haos si la stres pentru parinti si copii. Mersul la scoala a fost si este o mare aventura la orele de varf. Din cauza sistemului de invatamant precar, lipsei de activitati sportive in scoli, parintii trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a suplini financiar, fizic si moral lipsa educatiei din scoala. De multe ori acest haos duce la incalcarea dreptului copilului la o educatie buna si dezavantajeaza alti copii cu posibilitati mai mici. Din acest motiv, propunerea este ca in scoli sa se infiinteze:

1.Cantina calda, cu hrana de calitate, sau un mic bufet cu legume si fructe proaspete, o mancare  de calitate.

2. Niciun copil sa nu fie lasat in urma! Toti copiii au dreptul sa acceada la un invatamant de calitate. Elevul nu uraste matematica, faptul ca nu o intelege, este responsabilitatea profesorului care nu a reusit sa-l faca sa o inteleaga. Infiintarea de scoli cu parteneriate  public-privat in care sa fie predat invatamantul alternativ (gen Montessori). Metoda de memorare actuala este depasita si trebuie gasite alte forme de invatamant  interactiv, stimulant pentru elevi.

 3. Investitii in domeniul sportului, pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor.

4. Transport cu autobuze speciale pentru elevi, cu insotitor de bord pentru grija copiilor.

 

Ø SPORT

Stadion European – este necesar pentru orasul Brasov. Un stadion in care sportivii nostri sa performeze, sa ajungem etalon la nivel international. Costurile se pot sustine din evenimente muzicale sau orice alte evenimente care se pot desfasura pe stadion.

Piste ciclabile reale in oras si in zona metropolitana. In ultima perioada tot mai multe persoane din Brasov imbratiseaza ciclismul - un lucru frumos si sanatos, eu insami fiind o iubitoare a acestui sport! Din pacate, inca nu avem pista ciclabila continua. Propun implementarea unei divizii de Inovare Brasov Verde pentru biciclete in care sa evaluam calitatea pistelor actuale, a spatiului de siguranta, gradul de conectivitate, prezenta mobilierului urban, latimea pistelor, marcaje curente etc. si sa imbunatatim infrastuctura velo.

 

Ø SALUBRITATE  – OUG 74, platesti cat arunci!

Implementarea urgenta in primele 6 luni de la mandat.

Reciclare.

Colectarea deseurilor selective.

Ø URBANISM-ARHITECTURA-PEISAGISTICA

Avem nevoie de un “urbanism inteligent” nu doar de “orase inteligente” prin planificari urbane, mediul durabil, conservarea traditiei, conservarea zonelor naturale. Urbanizarea trebuie facuta in echilibru cu natura si conservand activele culturale existente, respectand patrimonial cultural, stilul si practicile traditionale, simbolurile, semnele care transfera sensuri prin decorare si motive.

Brasovul este un oras care are un centru vechi cu cladiri frumoase, insa nu sunt ingrijite, restaurate corespunzator.

Brasovul nu are o linie arhitecturala unitara delimitata si nu sunt integrate elemente arhitecturale vechi in sinergie cu constructiile noi. Mai grav, se construieste haotic si pe termen lung vom fi afectati de esecurile actuale. Brasovul nu are o identitate unitara din punct de vedere architectural, cromatic.

Orasul este considerat artefact pentru ca el este rezultatul fizic al aspiratiilor sociale urbane, creat de acesta prin elementele sale de referinta: cladirile publice, arhitectura, design, identitate, istoric, specificul zonei, originalitate, memoria locului, infatisare, simbolistica, functiune, de care trebuie sa tinem cont.

Este necesara o viziune noua de abordare a urbanismului arhitectural si peisagistic, prin abordarea inteligenta. Avem nevoie de politicieni curajosi care sa priveasca pe termen lung. Viziunea noastra, a umanistilor, se refera la viitorul Brasovului dar si la legatura sa cu trecutul. Istoria si diversitatea sunt elemente care confera specificitatea si identitatea locala. Avem nevoie de profesionisti entuziasti si atitudini inedite in domeniul urbanismului care sa implementeze o viziune strategica pentru a ne atinge aspiratiile.

Alte proiecte propuse:

Tunel sub strada Dobrogeanu Gherea

Parcare subterana in central orasului

Mutarea Primariei si a altor institutii publice in afara zonei de centru

Largirea zonelor pietonale centrale