You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Se încarcă...

SPAȚIILE VERZI

”Guerrilla verde” 

Spațiile verzi, o problemă actuală a Brașovului! Nu sunt parcuri suficiente. Este o sarcină imperioasă a găsirii unor soluții pentru a construi spații verzi. Arhitecții-peisagiști vor pune în practică un concept pragmatic de dezvoltare urbană verde. Voi aborda conceptul de “guerrilla verde” și voi transforma, unde este posibil, fiecare spațiu abandonat în zonă verde, în favoarea epurării chimice a atmosferei. Prin procesul de fotosinteză, plantele consumă dioxid de carbon și eliberează oxigen, iar vegetația are un rol vital în moderarea climatului urban. Noi, în general, trăim la nivelul solului și inhalăm praf, gaze, impurități etc. Prin realizarea unor insule de vegetații, vom crea un climat urban specific de circulație a aerului, de atragere a prafului și a impurităților. În paralel cu epurarea chimică și fizică a atmosferei, vegetația realizează și o epurare bacteriologică. Un alt beneficiu adus de vegetatie îl constituie atenuarea fonică. 

Spațiul public este o parte esențială a moștenirii urbane, un element puternic în înfățișarea arhitecturală și estetică a orașului, joacă un rol educațional important. Este semnificativ din punct de vedere ecologic, este important pentru interacțiunea socială, vine în sprijinul dezvoltării comunității și este încurajator pentru obiective și activități educative și economice. Ridică nivelul de satisfacție al locuitorilor.Grădini urbane 

Analizând diverse sondaje efectuate, o parte dintre români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdețuri sau fructe.  Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de aproape 50% dintre români, în timp ce unii cultivă în fața blocului, la periferia orașului, iar restul nu găsesc un loc în oraș, orientându-se spre parcele din afara acestuia. 

În vederea îmbunătățirii calității aerului din oraș, candidații la primăria municipiului Brașov și la consiliul local Brașov, propun amenajarea, cu spijinul primăriei, pe terasele blocurilor din municipiu, a unor spații verzi unde pot fi plantate în diverse moduri, plante decorative, comestibile, pe diferite tematici, legume și fructe, plante aromatice, exotice, cu flori, dar și mini-iazuri, ochiuri de apă pentru păsări, chiar pentru evenimente și relaxare. 

De asemenea, realizarea unor astfel de spații verzi  îmbunătățesc considerabil calitatea aerului din municipiu, prin absorbția de bioxid de carbon.

“Dog park” 

“Dog park” -  numărul de patrupede cu stăpân a crescut continuu din 2011.  Este nevoie de înmulțirea spațiilor  special amenajate pentru plimbatul câinilor în Brașov,  cu dotări specifice (apă, stații deșeuri, echipamente de joacă etc.)  pentru nevoia de mișcare, de stimulare mintală și emoțională a animăluțelor.